Vera Koedooder-West-Friese Dorpenomloop gestaakt na valpartijen!!

Vera Koedooder - Nieuws - Archief - West-Friese Dorpenomloop gestaakt na valpartijen!!

Default03.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - Archief - West-Friese Dorpenomloop gestaakt na valpartijen!!

West-Friese Dorpenomloop gestaakt na valpartijen!!

  • 20070620214805.jpg
  • 20070620214818.jpg
De enige klassieker in het jaar in (de kop van) Noord-Holland, is de W-F Dorpenomloop.
Ongeveer 7 km. bij mijn huis vandaan, een thuiswedstrijd.
Altijd met veel bekenden langs de kant, en een route waarvan ik iedere weg ken, en vooral in het voorjaar veel aan het trainen ben met o.a. de mannen van West-Frisia...
Helaas kon ik dit jaar geen gooi doen naar het podium...

De wedstrijd werd na 2 massale valpartijen (een na 3 km. en de 2e na ongeveer 15 km.)gestaakt, omdat er in de omgeving geen ambulances meer waren om de koers voor de 2e keer een vervolg te kunnen geven.
Volgens de reglementen moet er een ambulance beschikbaar zijn 'voor het geval dat', en als die er niet is, dan houdt het op. Want als er dan iets gebeurd, en een ernstig ongeval kan niet worden geholpen door een ambulance, dan is de organisatie aansprakelijk, en dat risico mocht en kon de 'Stichting W-F Wielerevenementen' niet lopen natuurlijk.
Op de momenten dat er gevallen werd, zat ik gelukkig vooraan het peloton, en heb er dan ook niks van meegekregen. Ik was vlak voor de 2e valpartij nog even een paar honderd meter alleen voor het peloton uit, dus had in ieder geval de enige ontsnapping v/d dag op mijn naam staan, hehe ;-)

Maar enorm balen, want ik had onwijs veel zin om te koersen, helemaal omdat er eindelijk weer eens veel wind stond!!
Ook voor de organisatie en alle andere rensters was het ontzettend zonde, want er kwamen een hoop mensen van ver!
Dat deze gebeurtenis veel impact had op de buitenwereld, bleek wel uit de nieuwsberichten op o.a. Radio 538, NOS 'Langs de Lijn', diverse kranten en RTV Noord-Holland!
Hopelijk komt dit niet meer vaker voor, en wordt er in het vervolg bij wedstrijden minder gevallen (al hoort het ook gewoon bij de wielersport).
Voortaan moeten de ambulance centrales misschien ook beter ingelicht worden, dat er een groot evenment in de omgeving gaande is.

Ik had in de middag evengoed nog maar wat uurtjes gemaakt, gekeken bij de koers van de mannen, en voorgereden bij de dikke-banden races voor de jeugd.
Altijd weer onwijs leuk om te zien hoe enthousiast en onbevangen de kinderen bezig zijn :-)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuws: [17-06-2007] Dorpenomloop afgelast na val
De Westfriese Dorpenomloop voor vrouwen is al na 25 kilometer gestaakt vanwege twee grote valpartijen. Volgens een woordvoerder van de jury vond de eerste direct na het vrijgeven van de wedstrijd vanuit Wervershoof plaats en de andere korte tijd later. ,,In totaal waren er 8 ambulances nodig en dat betekende dat er in de verre omtrek geen ziekenwagen meer voor handen was. Het protocol zegt dan dat we moeten stoppen met de wedstrijd, omdat in dat geval bij een volgende val geen hulpdiensten aanwezig zijn. Dat komt eigenlijk nooit voor, maar van mijn collega's begreep ik dat de rensters drie rijen hoog opgestapeld lagen.'' In totaal werden circa vijftien rensters afgevoerd naar ziekenhuizen in Hoorn en Alkmaar. Bij de organisatie waren geen zwaar gewonden bekend, wel waren er rensters met een gebroken sleutelbeen, een hersenschudding en misten enkele rensters een of meerdere tanden.''
Bronvermelding: http://www.wielermagazine.nl


ANP bericht:

Gebrek aan ambulances: Wielerwedstrijd gestaakt
WERVERSHOOF - De Westfriese Dorpenomloop voor vrouwen is zondag na 25 kilometer gestaakt wegens twee grote valpartijen. Volgens een woordvoerder van de jury vond de eerste direct na het vrijgeven van de wedstrijd vanuit Wervershoof plaats en de andere korte tijd later.

„In totaal waren er acht ambulances nodig en dat betekende dat er in de verre omtrek geen ziekenwagen meer voorhanden was. Het protocol zegt dan dat we moeten stoppen met de wedstrijd, omdat in dat geval bij een volgende valpartij geen hulpdiensten meer aanwezig zijn”, aldus de woordvoerder: „Dit was uitzonderlijk. Van mijn collega's begreep ik dat de rensters drie hoog opgestapeld lagen.”

In totaal werden zo'n vijftien rensters afgevoerd naar ziekenhuizen in Hoorn en Alkmaar. Bij de organisatoren waren zondagmiddag geen zwaargewonden bekend. De verwondingen bestonden uit een gebroken sleutelbeen, een hersenschudding en afgebroken tanden.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A.s weekend sta ik aan de start van de 3-daagse Topcompetitie wedstrijd 'Ster Zeeuwsche Eilanden' (voorheen Ster van Zeeland/Ster van Walcheren).
Ik stond in 2002 (2e) en 2003 (3e) al eens op het eindpodium.