Vera Koedooder-Terug van het E.K.Weg Estland

Vera Koedooder - Nieuws - Archief - Terug van het E.K.Weg Estland

Default03.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - Archief - Terug van het E.K.Weg Estland

Terug van het E.K.Weg Estland

Vera is vandaag weer terug gekomen van het E.K. Tijdrijden & E.K. Weg -23 jr. te Estland. Ze werd 18e op de tijdrit & 27e in de weg wedstrijd.

De tijdrijders/sters vertrokken op 4 augustus j.l. richting Estland om daar op vrijdag 6 augustus de E.K. Tijdrijden -23 jaar te rijden.
De accommodatie was goed en in een erg mooie omgeving.
Wat opviel was dat het erg rustig en landelijk was rondom Otepää, met een mooie natuur en aardige mensen (maar ook veel vervelende muggen en andere rare onbekende insecten ;-( heel erg irritant!)

Al snel werd duidelijk tijdens het verkennen dat het een vrij technisch parcours was, niet vanwege de bochten maar vanwege het schakelen (goede versnellingen kiezen).
Het liep constant op en af, met op het einde flinke (steile) klimmetjes.

Vera had duidelijk haar dag niet, en daar kwam op het einde van de race ook nog eens een aflopende lekke band bij, wat niet zo prettig was om te hebben in de laatste kilometers die best aardig omhoog gingen!
Als ze dat niet had gehad had er waarschijnlijk ook nog net geen top-10 klassering ingezeten, maar het zal ongetwijfeld tijd hebben gekost.
Al met al erg ontevreden, want na een 3e en 4e plaats de afgelopen twee jaar (vorig jaar de 4e plaats ook pech met een ketting die over meerdere kransjes liep bij het aanzetten en klimmen!), waren de verwachtingen ondanks dat de echte vorm er nog niet was, wel hoger.

De Italiaanse T. Guderzo won de Europese titel, ruim voor de Duitse M. Sandig & de Italiaanse Junior -wereldkampioene tijdrijden van Zolder '02 A. Zugno.
De andere Nederlandse deelneemsters L. Markerink (@Home) werden 12e en M. van Dongen (VVHP) 23e, van de totaal 37 deelneemsters.

De wegwedstrijd op zondag 8 augustus ging in verhouding beter. Vera had best goede benen, en voelde de tijdrit niet zo erg meer in de benen zitten van de vrijdag ervoor. Vanaf de start zat ze dan ook constant goed van voren of op kop te rijden om genoeg overzicht over de wedstrijd te houden.
Het leek wel of iedereen bang was voor het parcours.
Het was best heel vreemd, want het parcours was best erg zwaar om met een groepje of alleen te fietsen, terwijl het in het peloton juist heel erg gemakkelijk reed.
Daar had je vooral veel voordeel van de zuiging, die ervoor zorgde dat je na een afdaling een stuk makkelijker de klimmetjes over kwam.
Daarbij lag de snelheid constant heel hoog en was het moeilijk om weg te komen. Vera zat nog wel twee keer mee in een ontsnapping, maar dat wilde helaas geen doorgang vinden.

Op het einde gingen de Italiaanse meiden flink tempo maken om hun sprintster G. Bronzini zo goed mogelijk te positioneren voor de finish, en de Nederlandse meiden zaten daarbij ook goed voorin en probeerden B. Spijkerman (@Home)ook zo goed te helpen waar het kon, om zo ook goed voor de eindsprint voor de dag te komen.
Uiteindelijk werd het veel gedrang op het laatste klimmetje om goed van voren te komen voor de sprint, en Vera zat dan ook even ingesloten, maar toen de sprint echt aangezet werd kwam ze daarin ook net even wat tekort, en wat Bertine Spijkerman in de Hollandse wedstrijden al laat zien deed ze ook dit keer, dat ze één van de snelste sprintsters van het peloton is, ze pakte een mooie zilveren medaille.
De Italiaanse rensters hadden pech dat Bronzini het in de sprint niet kon afmaken, en zo ook voor de Nederlandse dames gunstig waren bezig geweest!
Er was in de laatste honderden meters nog een valpartij waar Vera even voor moest uitwijken, maar er zat niet meer dan een top-30 klassering in, 27e.

De Zweedse M. Holler won overtuigend de massasprint, voor dus B. Spijkerman & de Francaise N. Tirard Collet. J. Wallaard (Ton van Bemmelen) werd nog 18e, S. de Goede (Ton van Bemmelen) 21e, M. van Dongen (VVHP) 26e, Vera dus 27e, L. Markerink (@Home) 28e, K. Wild (@Home) 38e, J. Groenveld (Ton van Bemmelen) 47e.

Bij de mannen tijdrijden was er ook geen succes, maar er was wel wederom een podiumplak in de weg wedstrijd, Tom Veelers behaalde zilver in (ook) de massasprint.