Vera Koedooder-Forumdiscussie Onderwijs en Topsport

Vera Koedooder - Nieuws - Archief - Forumdiscussie Onderwijs en Topsport

Default11.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - Archief - Forumdiscussie Onderwijs en Topsport

Forumdiscussie Onderwijs en Topsport

  • 20060303115258.jpg
  • 20060303115328.jpg
  • 20060303152113.jpg
  • 20060303152849.jpg
Gistermiddag heb ik aan een Forumdiscussie meegedaan over Onderwijs en Topsport, dit werd gehouden in Theater De Vest in Alkmaar.
Ik was/ben nog erg zwak van mijn operatie van vorige week, maar ik had al een tijd geleden toegezegd dat ik hierbij aanwezig zou zijn.
Ze wilden ook heel erg graag dat ik evengoed zou komen als het zou gaan en er werd zelfs aangeboden om mij te halen en te brengen!
Dus ben ik heen geweest, want ik voelde me opzich wel oké.
Niet fit, en een beetje duf en moe maar ik werd bijna voor de deur afgezet door mijn vader, heb er ongeveer 1,5 uur gezeten en werd weer bijna voor de deur afgehaald.
Dit was allemaal wel goed te doen en ik vond het ook heel leuk dat ik heen ben geweest.
Was er wel wat moe van gisteravond, maar heb gelukkig een hele goede nacht gemaakt. En ik heb bovendien genoeg tijd om nu weer wat meer uit te rusten.
Ik wil natuurlijk het liefste alles weer aan pakken maar merk dat dat toch nog niet kan.
De narcose en hele operatie mag ik toch niet onderschatten en heb wel gemerkt dat ik dit soort dingen dan ook niet teveel moet doen.

Het was een informatief forum waar Studio Sport verslaggever Toine van Peperstraten vragen en stellingen voorlegde aan Peter van der Aart (Sportservice N-H), Ron Zwerver (Oud-Volleyballer), Macha van der Vaart (Oud-Hockeyster), Sven Mooij (Trampolinespringer) en mij. De laatste drie hebben in het verleden ook op een Horizon school gezeten.
Ik greep ook meteen even een paar keer de gelegenheid aan om te vertellen dat ik momenteel op het Johan Cruyff College studeer en ik daar van alle kanten gesteund wordt tijdens mijn sportcarrière.

Na dit forum werd er een convenant "Topsport" getekend door het Willem Blaeu, ROC Horizon College, Hogeschool Inholland, AZ en de Gemeente Alkmaar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onderstaand stuk staat vandaag in het Noord-Hollands Dagblad;

Topsporten en studeren tegelijk

van onze verslaggever
alkmaar-Het is het dilemma van veel (aanstormende) topsporters. Hoe kunnen de sportieve ambities worden nagejaagd, zonder dat de maatschappelijke perspectieven verdampen mocht zich onverhoopt een kink in de kabel voordoen? De onderwijsinstellingen Willem Blaeu, ROC Horizon College en Hogeschool Inholland denken het pasklare antwoord te hebben.

Beoogde doelstelling is deze sporters onderwijs op maat te gaan aanbieden, om zo de combinatie van sport en studie te vergemakkelijken en knelpunten op te lossen.

Het samenwerkingsverband is uniek voor Noord-Holland, omdat het voortgezet-, beroeps- en hoger onderwijs voor het eerst innig gaan optrekken om een specifieke doelgroep tegemoet te komen. Gistermiddag werden in Theater De Vest in Alkmaar de afspraken in een overeenkomst bekrachtigd. De gemeente Alkmaar en betaaldvoetbalorganisatie AZ schoven eveneens als contractpartners aan.

Initiatief
Het initiatief komt van het Willem Blaeu. De openbare scholengemeenschap in Alkmaar is een van de twintig instellingen in Nederland die sinds 1998 de status heeft van loot-school - waarbij loot staat voor landelijk overleg onderwijs en topsport - en zodoende leerlingen die op een hoog niveau sporten extra faciliteiten kan bieden om op beide vlakken optimaal te kunnen presteren.

Daarbij valt te denken aan een flexibel lesrooster dat ruimte laat voor trainingen en wedstrijden, een speciale leerroute, het krijgen van vrijstelling voor bepaalde vakken, het volgen van extra lessen bij het inhalen van leerstof, de mogelijkheid tot het verplaatsen van proefwerken en tentamens of het spreiden van examens over twee jaar, en het apart gebruikmaken van een fitnessruimte.

Dat de aanpak loont, blijkt uit de cijfers. Zeven jaar geleden werd met 18 leerlingen begonnen, nu is dat aantal gegroeid tot 160. Onder meer de volledige jeugdafdeling van AZ is bij het Willem Blaeu ondergebracht.

,,We merkten alleen dat leerlingen in een zwart gat vielen als ze met een diploma op zak onze school verlieten'', stelt algemeen loot-coördinator Peter Vennik van het Willem Blaeu. ,,Velen wilden verder studeren, maar voelden zich beknot. Daarom leek het ons zinvol toenadering tot het Horizon College en Inholland te zoeken.''

Criteria
Het ROC Horizon College - dat vestigingen in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Enkhuizen heeft - en Hogeschool Inholland - onder meer filialen in Alkmaar, Zaanstad, Haarlem, Amsterdam en Diemen - zullen waar mogelijk dezelfde werkwijze als het Willem Blaeu hanteren, al gaan voor de instromende topsporters zwaardere criteria gelden.

De Alkmaarse wethouder van Sport Hans Meijer is verheugd over de samenwerking. ,,Alkmaar probeert zich de laatste jaren nadrukkelijk als topsportstad te afficheren. Er zijn moderne sportaccommodaties gekomen en er wordt geprobeerd de organisatie van prestigieuze toernooien of Kampioenschappen in de wacht te slepen. Dat er nu ook op onderwijsgebied een slag wordt gemaakt, juich ik toe. Immers, als topsporters doorbreken, straalt dat ook op de stad af.''

In de forumdiscussie voorafgaande aan de ondertekening toonden ook de aanwezige oud-volleyballer Ron Zwerver, ex-hockeyster Macha van der Vaart, (baan)wielrenster Vera Koedooder en trampolinespringer Sven Mooij zich ingenomen met het pact. Al was er wel de relatieverende toets van Zwerver, die 'onder druk van mijn ouders de meao had afgerond'. ,,De keuze om niet naar school te gaan, hoeft helemaal niet desastreus uit te pakken. De levenservaring die je als topsporter opdoet, kan je later eveneens van pas komen.'' Loot-coördinator Vennik plaatste bij die opmerking een kanttekening. ,,Voor geslaagde topsporters als Zwerver gaat dat wellicht op. Maar voor de grote groep die de topsportcarrière in de knop geknakt ziet, is een vangnet geen overbodige luxe.'' Wethouder Meijer viel hem bij. ,,De tijd dat elke voetballer na zijn afscheid een sigarenzaak kon beginnen, ligt achter ons.''