Vera Koedooder-Erge vernauwing & knik in linker bekkenslagader

Vera Koedooder - Nieuws - Archief - Erge vernauwing & knik in linker bekkenslagader

Default01.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - Archief - Erge vernauwing & knik in linker bekkenslagader

Erge vernauwing & knik in linker bekkenslagader

Eindelijk een verklaring waarom het niet (meer) ging!
Vanaf begin augustus reed ik al geen wedstrijden meer (E.K. Tijdrijden-23, E.K. Weg-23, E.K. Baan-23 & Surhuisterveen waren de laatste wedstrijden voor dit jaar).
Het ging gewoon echt niet meer.
Ik had al heel erg lang veel pijn met fietsen (vooral tijdens inspanning en dan hoofdzakelijk het linker been!), maar ja, bij wielrennen hoort pijn en afzien en ik kon dat altijd goed hebben, dus ik dacht; gewoon doorrijden en niet zeuren...
Ik had al wel een hele lange tijd het gevoel dat er iets aan de hand moest zijn, want zoals ik altijd gepresteerd had, vertelden veel mensen dat er nog veel perspectief in zat voor de toekomst, maar het ging juist alleen maar minder en minder...terwijl ik al meer en meer ging trainen zodat het daar niet aan zou kunnen liggen...

Ook waren er een aantal mensen die er minder vertrouwen in begonnen te krijgen en vertelden waaraan het allemaal aan zou liggen, en ikzelf begon dan ook wel eens te twijfelen natuurlijk..
Gelukkig zijn er (ik noem NOG geen namen) ook een heleboel mensen die er nog wel heel veel vertrouwen in hadden/hebben, dat snapte ik soms zelf ook niet, maar ik ben heel erg blij dat die er voor me zijn met positieve raad en daad!
Diegenen die dit lezen weten wel wie ik bedoel.
Enfin, op een gegeven moment ben ik door verschillende mensen erop geattendeerd dat ik eens naar mijn vaten zou moeten laten kijken...

Op 24 augustus is in Veldhoven geconstateerd dat er een flinke knik en een erge vernauwing in de linker bekkenslagader zit.
Géén topsport meer voor mij zoals het er nu naar uit ziet, vertelde de arts...
Dat is wel even heel erg slikken!
Er werd een echo gemaakt, een fietstestje en een mri-scan..
Maar na het fietstestje was het al heel snel duidelijk...
De bloeddruk en krachtverschillen in het linker -en rechter been waren zo enorm groot dat de arts al genoeg wist.
In het linker been was er bijna geen bloeddruk meer zelfs.
De mri scan bevestigde wat de arts al dacht. De diameter van het bloedvat was nog maar ong. een kwart van hoe het hoort te zijn, en doordat ik gewoon met trainingen en wedstrijden was doorgegaan zoals ik altijd deed, is er inmiddels ook heel veel schade in de slagader (o.a. litteken weefsel) ontstaan (daardoor ook erg vernauwd).
Inspanningen zijn nu dan ook (bijna) onmogelijk geworden..

Het is te vergelijken met een tuinslang die je dubbel houdt en dan loslaat, met zo'n snelheid knalde het bloed dan tegen de wand van de ader aan en dat heeft o.a. voor de erge vernauwing gezorgd vanwege ook het littekenweefsel en wat andere dingen die daar zijn ontstaan.
Dus er kwamen/komen liters bloed niet bij mijn spieren in mijn linker been waardoor de boel blokkeert.
Het voelde altijd al wel zo en achteraf is alles te verklaren maar als topsporter wil je altijd verder...

Bovendien had ik ook nog last van een scheve bekkenstand (SI-gewricht) waaraan ik diverse keren geholpen was in apr.-jul. door verschillende therapeuten...
Toen dat uiteindelijk allemaal goed stond wist ik dus zeker dat het daar niet aan lag..
Maar dat was achteraf ook waarschijnlijk een gevolg van het scheef zitten en onbewust anders rijden door de heupslagader vernauwing.

De arts snapte er dan ook niets van dat er evengoed nog podiumplaatsen en zelfs een klassieker overwinning waren dit seizoen!
Ik heb het dan ook al minstens een aantal jaren vertelde hij!!
Wat wilskracht soms dan blijkbaar al niet teweeg kan brengen....

Het is nu afwachten wanneer er geopereerd kan worden, op zijn vroegst zal dat in oktober of november worden ieder geval..
De operatie heeft ong. 80 % kans van slagen! Positief dus.
Tot die tijd mag ik recreatief blijven sporten, dus dat doe ik dan ook!
Wat nu ook nieuw is, dat ik nu wat meer tijd voor andere dingen heb!
Voorheen was het bijna altijd sport, sport en studie..
Nu is er af en toe ook wat tijd voor andere dingen.
Ik ben b.v. al met een goede vriend naar het Circus geweest, aantal keren wezen winkelen met vriendinnen, en ga binnenkort naar de musical The Lion King :-)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verder begint per 1 september mijn 2e schooljaar Sport Marketing & Communicatie op de Johan Cruyff College in Amsterdam, waar ik 1 dag per week naar school zal gaan en de rest van de week stage zal gaan lopen bij Sportopbouwwerk Hoorn (sportopbouwwerkhoorn.nl)
Ik hoop ook dat ik volgend jaar nog deel uitmaak van mijn huidige ploeg Buitenpoort-Flexpoint (buitenpoort-flexpoint-team.nl), ik had/heb het daar enorm naar mijn zin.
De begeleiding en de rensters zijn super en binnenkort heb ik overleg met Jean Paul van Poppel over het hoe en wat voor volgend jaar..

Neem eens een kijkje op onze site (die ik samen met onze PR-jongen bijhoudt) waar alle informatie over mij en mijn ploeggenoten op te vinden is!
Uiteraard zal er op deze site ter zijner tijd van de operatie ook weer nieuws op staan! Verder staan er ook nieuwe foto's en links op, dus neem weer eens een kijkje zou ik zeggen...
Tot zover…