Vera Koedooder-Artikel West-Friese Sportverkiezing in N-H Dagblad

Vera Koedooder - Nieuws - Archief - Artikel West-Friese Sportverkiezing in N-H Dagblad

Default15.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - Archief - Artikel West-Friese Sportverkiezing in N-H Dagblad

Artikel West-Friese Sportverkiezing in N-H Dagblad

  • 20060303152727.jpg
Hier een artikel uit het N-H Dagblad over de West-Friese sportverkiezing 2005;


West-Friesland eert sporthelden van 2005

Gerben van 't Hek
HOORN-Hoe paradoxaal ook, juist de vele afwezigen rechtvaardigden gisteren het bestaan van de Westfriese sportverkiezingen als topsportplatform. De - internationale - carrières van Ron Vlaar, Robert Slippens, Jaap Zielhuis en Marcelien de Koning en Lobke Berkhout eisten hun aanwezigheid elders dan bij het geslaagde gala in Het Park.

Hoe zet je iemand in het zonnetje die de afgelopen maanden van huldiging naar huldiging is gesleept? Als laatste in de lange rij sportgala's maakte ook de Westfriese Sportverkiezingen een diepe buiging naar de imposante zwemcarrière van Edith van Dijk. Het verwachte eresaluut streelde de nationaal sportvrouw desondanks meer dan verwacht.

Uiteraard werd Van Dijk opnieuw regionaal sportvrouw van het jaar, maar daarnaast kreeg zij ook als eerste in de historie van de sportverkiezingen een oeuvreprijs. Dat het 'absoluut niet' de bedoeling is die prijs voortaan elke jaar uit te reiken, zo bezwoer voorzitter Han Wolthuis, maakte de respectvolle buiging naar Van Dijk alleen maar dieper.

De organisatie van de Westfriese Sportverkiezingen had NOS/NSF-voorzitter Erica Terpstra bovendien 'verleid' om die prijs aan Van Dijk te overhandigen. Dat dit per videoboodschap ging - Terpstra zit uiteraard bij de Spelen in Turijn - deed aan het gloedvolle betoog over de 'beste West-Friese sportvrouw aller tijden' niets af. Het ongeremde enthousiasme van Terpstra sloeg niet alleen over naar de goed gevulde zaal, maar ontroerde ook de inmiddels afgezwaaide zwemster. ,,Dit is waarschijnlijk mijn allerlaatste huldiging ooit. Dat is toch weer een heel speciaal moment.''.

Een bijkomend voordeel van een topsporter met pensioen was dat Van Dijk haar prijzen zelf in ontvangst kon nemen. Anders was dat in de andere categorieën. Zo nam vader Vlaar de honneurs waar voor zoon Ron, die zesdagenveelvraat Robert Slippens en skeelerfenomeen Sjoerd Huisman achter zich liet in de categorie sportman van het jaar. ,,De eerste prijs die Feyenoord binnenhaalt'', grapte pa Vlaar gevat.

De categorie 'sportploeg' was zelfs goed voor twee vaders op het podium. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout zijn op trainingskamp op Mallorca en lieten de 'versierselen' door hun vaders afhalen. Met de afwezigheid van het gouden zeilduo was ook het niet verschijnen van coach van het jaar Jaap Zielhuis verklaard. De Medem-blikse zeilbondscoach in Nederland treffen, is sowieso een zeldzaam goed.

Atlete Machteld Mulder werd gekozen tot het grootste West-Friese talent. Voor twee onbetwiste andere West-Friese groeibriljanten in de sport, AZ-voetballer Ruud Vormer en wielrenner Jetse Bol. De verrassing op het gezicht van de hoogblonde gymnasiumscholiere was een moment om te koesteren. Maar stond uiteindelijk toch in de schaduw van het eresaluut aan Van Dijk. ,,Het levende bewijs dat topsport en West-Friesland synoniemen zijn'', klonk het vanaf het podium. Minstens zoveel als het klinkende rijtje afwezige namen.

Sportman: Ron Vlaar (voetbal).
Sportvrouw: Edith van Dijk (zwemmen).
Sporttalent: Machteld Mulder (atletiek).
Sportcoach: Jaap Zielhuis (zeilen).
Sportploeg: De Koning/Berkhout (zeilen).
Kop-op-prijs: Vera Koedooder (w'rennen).
Prijs van verdienste: scheidsrechtersvereniging West-Friesland.


maandag 13 februari 2006, 10:30