Vera Koedooder-Vernauwing in bekkenslagader terug gekomen...

Vera Koedooder - Nieuws - 2016 - Vernauwing in bekkenslagader terug gekomen...

Default11.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2016 - Vernauwing in bekkenslagader terug gekomen...

Vernauwing in bekkenslagader terug gekomen...

‪Vanmiddag werd mijn vermoeden helaas bevestigd; foute boel in linker bekkenslagader. 2 flinke vernauwingen, verlenging & knik. Ik kan het nog steeds niet geloven maar het was toch werkelijk duidelijk te zien in echo. Vervolgens werd het bevestigd in fietstest met heel groot verschil in wattage & bloeddruk tussen linker -en rechter been‬. Na mijn operatie in 2005 aan linker bekkenslagader was het ongeveer 8 jaar goed gegaan... In 2013 was de controle- echo en fietstest oké met kleine verschillen. In 2018 zou ik de volgende controle- echo hebben. Vooral een controle om te checken of de patch niet te wijd wordt met kans op knappen.

Maar verschillende klachten en blessures tussen 2014 & 2016 (en dezelfde symptomen als vóór 2005) waren vandaag aanleiding voor een vervroegd onderzoek. Advies van de arts: Hardlopen kan prima, maar fietsen eigenlijk alleen nog op hybride fiets of aangepaste fiets met heel hoog stuur. Dit om de hoek te vergroten en vernauwingen niet (te snel) te verergeren... 
Een operatie is sowieso nog geen optie. Kort samengevat komt er met deze blessure dus weinig bloed naar het been tijdens het fietsen, met alle gevolgen van dien. Het komt vooral voor bij wielrenners en schaatsers (ongeveer 1 op de 5).

Na mijn operatie in 2005, waarbij een stuk liesader als patch is gebruikt bij de reconstructie van vernauwde bekkenslagader, is deze in de loop der jaren uitgerekt waardoor vermoedelijk de knik is ontstaan en daardoor de 2 nieuwe vernauwingen (voor -én achter de patch).
Maar ben ook een conclusie rijker; trots op mezelf met gehele wielercarrière, maar vooral trots hoe hard ik de afgelopen jaren (met voornamelijk rechterbeen & doorzettingsvermogen) heb gereden.
Ik kan gewoon recreatief sporten, ben niet ziek en kan normaal door het leven, maar mijn meest geliefde sport fanatiek blijven uitoefenen zit er niet meer in... En anders zal dat vanzelf snel minder geliefd worden met steeds minder bloedtoevoer naar linker been... 
(Dus voor diegenen die een comeback vreesden; dat zit er bij deze sowieso niet meer in. ;))

Ik ben sowieso een illusie armer; duathlon plannen zijn voorlopig exit en zal beperkt fietsen op een of andere manier met een hoger stuur.
Als sportfreak was dit vandaag heel slecht nieuws. Maar opgelucht met de verklaringen en in perspectief geplaatst zijn er nog veel ergere dingen! 
Meer info over deze blessure bij wielrenners/schaatsers: SMC Sportmax