Vera Koedooder-Tweede plaats in stormachtige Omloop vd IJsseldelt

Vera Koedooder - Nieuws - 2016 - Tweede plaats in stormachtige Omloop vd IJsseldelt

Default08.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2016 - Tweede plaats in stormachtige Omloop vd IJsseldelt

Tweede plaats in stormachtige Omloop vd IJsseldelta en in oranje in thuiskoers Ronde van Gelderland

00030 Omloop van de IJsseldelta 2016Een weekend met twee internationale koersen in Nederland (UCI 1.2 status) heeft Vera met name zaterdag succes gebracht. In de Omloop van de IJsseldelta zat ze mee in de eerste waaier, waar de wind zeer krachtig was, en reed ze vervolgens weg met Anna van der Breggen. In de sprint met twee moest Vera haar meerdere erkennen in haar oud-ploeggenote, maar ze pakte wel haar eerste podiumplaats van het seizoen. Vervolgens eindigde Vera zondag in het peloton bij de Ronde van Gelderland, waar ploeggenote Natalie van Gogh ditmaal tweede werd.

"Het was enorm winderig", vertelt Vera over de Omloop van de IJsseldelta. Die ging over de dijken in Zwolle en omgeving. "Ik had hoge velgen in de fietsen, dus ik was blij dat ik niet de lichtste van het peloton was. Het was enorm zwaar." Samen met Van der Breggen reed ze op zo'n 25 kilometer van de finish weg uit een kopgroep die van zestien tot negen rensters was geslonken. "Toen we wegreden was onze gemiddelde snelheid denk ik zo'n vijftig kilometer per uur. Toen dacht ik al wel dat wie ons terug zou willen pakken, van heel goede huize moest komen. We moesten nog wel een heel lang stuk met zijn tweeën en ik dacht wel dat dat lang zou worden, maar we reden heel hard. Ik wist al vrij snel dat we voor de overwinning reden."

Dat ze meedeed voor die zege was voor Vera al een overwinning op zich. "Dit is pas mijn vierde wedstrijd na het seizoen, nadat ik vorige week de Energiewacht Tour gereden heb. In de afgelopen week voelde ik me niet fit, dus ik was heel benieuwd hoe de vorm zou zijn. Na deze koers ben ik daarover super tevreden. In februari en maart heb ik veel wedstrijden gemist. Dan is dit wel een mooie opsteker."

Uitslag top-10:
1. Anna v/d Breggen - Team Rabobank-Liv
2. Vera Koedooder - Team Parkhotel Valkenburg
3. Floortje Mackaij - Team Liv-Plantur
4. Lauren Kitchen (Aus.) - Team Hitec Products
5. Kirsten Wild - Team Hitec Products
6. Monique v/d Ree - Team Lares Woawdeals
7. Lucinda Brand - Team Rabobank-Liv 
8. Moniek Tenniglo - Team Rabobank-Liv
9. Anouska Koster - Team Rabobank-Liv
10. Amy Pieters - Team Wiggle-High5Ronde van Gelderland
Met dat goede resultaat nog in haar achterhoofd, ging Vera zondag van start in de Ronde van Gelderland. Daarin reden drie rensters in de finale weg en greep de Poolse Kasia Niewiadoma de zege, voor Van Gogh. Het peloton finishte vijf tellen later. Vera: "Het viel me vandaag relatief mee hoe mijn benen nog waren. Na die zware koers van gisteren had ik verwacht dat het erger zou zijn. Op de Posbank had ik het flink lastig, maar verder heb ik de hele koers van voren gereden."

De Ronde van Gelderland start en finisht in Apeldoorn en is voor Vera dus een thuiswedstrijd. "Het was sowieso leuk om in mijn thuiswedstrijd te starten in de oranje leiderstrui van de KNWU Topcompetitie. Die mocht ik aan omdat de nummers één en twee in het klassement er niet waren. Onderweg ben ik meermaals mee gesprongen met aanvallen en heb ik zelf ook nog een paar keer geprobeerd om weg te rijden."

Lange tijd leek een massasprint om de winst in aantocht, maar die kwam er uiteindelijk niet. "Met de ploeg reden we weer een sterke wedstrijd en toen in de finale alles samenkwam na een lange solo vlucht hebben we attent mee gesprongen. Nadat ik even met Roxane Knetemann en Amy Pieters weg was, ging Niewiadoma van Rabo-Liv en glipte Natalie mee met Decroix van Lotto. Zij redden het nipt voor het peloton. Super mooi dat we weer iemand op het podium hebben! In de sprint van het peloton heb ik geen risico's meer genomen, bolde als 55e over de meet en ik kan tevreden terug kijken op dit weekend."

Qua koersverloop zat er een groot verschil tussen zaterdag en zondag. "Voor mij persoonlijk vond ik het vandaag super jammer dat de wind verkeerd stond. Toen er na Deventer een flinke schifting werd gemaakt in een waaier zat ik er goed bij en hoopte ik dat we met deze selecte groep weg konden blijven, maar toen we later tegenwind kregen op de IJsseldijk viel het compleet stil en kwam alles samen."