Vera Koedooder-Gestreden op NK in lange ontsnapping

Vera Koedooder - Nieuws - 2016 - Gestreden op NK in lange ontsnapping

Default06.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2016 - Gestreden op NK in lange ontsnapping

Gestreden op NK in lange ontsnapping

00028 NK 2016Bij de Nederlandse kampioenschappen in Ouddorp heeft Vera zich, zoals veel vaker, van haar aanvallende kant laten zien. Lange tijd reed ze vooruit met Roxane Knetemann (Rabo-Liv), Riejanne Markus (Liv-Plantur) en Nina Kessler (Lensworld-Zannata). Uiteindelijk kwam het peloton terug, reden nog twee rensters weg en werd Anouska Koster Nederlands kampioene, voor Vera's ploeggenote Janneke Ensing. "Maar ik heb mijn waarschijnlijk laatste NK niet anoniem afgesloten", aldus Vera. "Ik ben er in ieder geval voor gegaan."

Voor de rensters van Parkhotel Valkenburg was het doel duidelijk. "We gingen voor de winst en wilden minimaal een medaille. De afspraak was dat als er iemand weg zou rijden, er altijd iemand van ons mee moest. Maar eerst hebben we geprobeerd het peloton uit te dunnen. Dat lukte niet echt, want voor een harde koers stond de wind ongunstig. Roxane sprong in de derde ronde weg en ik ben er naartoe gesprongen, waarbij Riejanne meeging en Nina naar ons toe reed. We hebben flink doorgetrokken, pakten een mooie voorsprong en reden uiteindelijk zo'n zestig a zeventig kilometer vooruit."

De goede samenwerking eindigde echter ook. "Ik reed lek op de Brouwersdam", vertelt Vera. "De drie meiden wachtten niet en de jury liet me niet terugrijden door een neutrale materiaalwagen. Een fout van hen, waarbij ze me na afloop tien keer excuus hebben aangeboden, omdat ze hun eigen regels niet kenden. Ik wist gelukkig terug te keren, maar omdat ze niet gewacht hadden mocht ik van mijn ploegleider een tijdje niet op kop komen. Een ronde later mocht ook Roxane niet meer meerijden en toen was de samenwerking natuurlijk erg verslechterd en een ronde later ten einde. Ik had gehoopt dat vervolgens een kleine groep aan zou sluiten, maar niet het hele peloton."

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. "De ploeg kon zich hele tijd rustig houden, dus voor hen was het goed dat ik vooruit was. We hebben als ploeg de controle gehad in de wedstrijd, maar Rabo-Liv was als collectief de sterkste. Zij hadden de touwtjes in handen en dat is eigenlijk al jaren zo. Ze beslissen min of meer wie er Nederlands kampioen wordt en hebben het slim en sterk gespeeld. Wij hoopten dat Janneke het af kon maken, maar Anouska had Marianne Vos achter de hand en kon daarop gokken."

Al derde in Hapert
In aanloop naar het NK reed Vera ook een aantal wedstrijden. Daarbij was de Ronde van Hapert dinsdag de laatste. Ze veroverde er een podiumplaats, maar kwam ook gehavend uit de strijd. "Samen met Nina Kessler probeerden we Celine van Severen te lossen uit een kopgroep van drie. Ik viel aan en ging solo weg, maar het was glad door de regen en daarbij viel ik met zo'n 45 kilometer per uur. Ik ben direct opgestapt en nog derde geworden, maar na afloop moest ik even goed de boel schrobben en boenen. Vooral een aantal diepe smerige wonden op mijn linker arm. Nu heb ik nog een paars/blauw dijbeen en onder meer ook een gekneusde elleboog. Het is natuurlijk wel irritant dat je dat de dinsdag voor het NK oploopt."

Nadat ze onder meer ook al zesde werd in Parel van de Veluwe, derde in de Ronde van de Kompanije en ploeggenote Natalie van Gogh zag winnen in de Noordwijk Classic, koos Vera voor die Ronde van Hapert, in plaats van het NK tijdrijden afgelopen woensdag. "Maar achteraf had ik misschien toch liever daar mee gedaan. Vooraf dacht ik dat het een lastige combinatie zou zijn met de wegwedstrijd, omdat daar veel zijwind werd verwacht en ik dan bij de beteren zou horen. Daarom koos ik ervoor om de tijdrit niet te rijden en in de plaats daarvan Hapert als laatste training te gebruiken."

De derde plaats die ze in Hapert pakte maakte nog wel wat goed. "Zonder die val was het wel een goede wedstrijd. Na veertien keer top-10 te hebben gereden op het NK Tijdrijden zag ik daar niet veel toegevoegde waarde in. Podium halen leek me niet heel reëel en wat heb je eraan om voor de vijftiende keer top-10 te rijden? Maar toen ik achteraf de uitslag zag, dacht ik wel dat ik toch wel had willen zien wat er in had gezeten."

Hier de link van de live-uitzending op NPO2 met daarin beelden van de laatste 1,5 uur van het NK.

Foto: Sportfoto.nl

Uitslag top-10:
1. Anouska Koster - Team Rabobank-Liv
2. Janneke Ensing - Team Parkhotel Valkenburg
3. Marianne Vos - Team Rabobank-Liv
4. Amy Pieters - Team Wiggle-High5
5. Kirsten Wild - Team Hitec Products
6. Monique v/d Ree - Team Lares-Woawdeals
7. Annemiek van Vleuten - Team Orica-AIS
8. Ilona Hoeksma - Team Parkhotel Valkenburg
9. Floortje Mackaij - Team Liv-Plantur
10. Tessa Neefjes - WV West-Frisia
51. Vera Koedooder - Team Parkhotel Valkenburg