Vera Koedooder-Ronde van Gelderland pittige thuiswedstrijd...

Vera Koedooder - Nieuws - 2014 - Ronde van Gelderland pittige thuiswedstrijd...

Default10.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2014 - Ronde van Gelderland pittige thuiswedstrijd...

Ronde van Gelderland pittige thuiswedstrijd

00081 Ronde van Gelderland 2014Sinds 2012 is de Ronde van Gelderland voor Vera, na haar verhuizing naar Apeldoorn (eind 2011), een echte thuiswedstrijd. Ze stond zondag dan ook met ambitie aan de start in de internationale klassieker (UCI 1.2) die zowel startte als finishte in de schaduw van het Omnisportcentrum. Na afloop vond Vera zich terug op de twaalfde plaats in de uitslag, maar daaraan voorafgaand gebeurde heel wat in de koers. Kirsten Wild (Team Giant-Shimano) toonde zich de snelste van een kopgroep van negentien rensters en won.

De Ronde van Gelderland wordt gekenmerkt door een heuvelzone in de beginfase, gevolgd door een vlakke tweede fase waarin de wind een doorslaggevende factor kan zijn. "In die heuvelzone reed ik goed vooraan", vertelt Vera. "Daarna eigenlijk ook. Het was constant vechten voor je plek, maar ik was mee in de eerste waaier, waarbij de sterkste meiden in koers overbleven. Op de IJsseldijk reden we met de wind schuin op de kant weg en liepen daarna steeds verder uit met wind schuin in de rug."

Uiteindelijk werd de finale dus gereden met een groep van negentien rensters. "Toen hadden we er al een pittige wedstrijd opzitten. In de finale hadden de andere teams meerdere rensters mee en zat ik net als in Gent-Wevelgem en de Energiewacht Tour alleen. Ik heb op veel kunnen reageren en zelf ook aangevallen. Daarbij hoopte ik op een mooi groepje en ik kwam in de finale ook nog weg met Roxane Knetemann, Kirsten Wild en Emma Johansson, maar niemand wou met Kirsten naar de finish rijden. Dat vond ik wel jammer, want zo kwam de rest ook terug."

Op vier kilometer voor de streep viel er toch nog een kloof in de kopgroep. "Gracie Elvin van Team Orica-AIS ging hard onderuit en daar zat ik vlak achter. Ik kon haar net ontwijken, maar zat binnen een aantal seconden wel op een paar honderd meter achterstand. Samen met onder meer Roxane moest ik toen in de achtervolging. Bij het ingaan van de laatste kilometer sloten we pas aan. Daarna ben ik nog wel opgeschoven, maar in de laatste bochten remde ik te hard en daardoor verloor ik teveel plekken. Eigenlijk had ik ook bij de eerste twee door die laatste bocht gemoeten. Daar baal ik wel een beetje van."

Al met al kon Vera toch op een mooie koers terugkijken. "Met zo'n sterke groep weet je dat winnen lastig is, maar een betere klassering had er nog wel ingezeten. Top acht was mogelijk geweest. De vorm voelt echter goed. Woensdag rijd ik de World Cup Waalse Pijl. Dat is niet echt een wedstrijd voor mij. De Omloop van Borsele daarna wel. Ik hoop dat er ook dan weer wind staat, want dan is het ook een koers waar ik kansen heb op een podiumplaats."

Klik hier voor de uitslag van de Ronde van Gelderland.