Vera Koedooder-Overwinning door de neus geboord in Enkhuizen

Vera Koedooder - Nieuws - 2014 - Overwinning door de neus geboord in Enkhuizen

Default07.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2014 - Overwinning door de neus geboord in Enkhuizen

Overwinning door de neus geboord in Enkhuizen

00055 EnkhuizenZe was de sterkste in koers, wilde heel graag winnen voor oom Jan, maar Vera is op Koningsdag toch niet de winnares geworden in de Oranjeronde van Enkhuizen. Door een zwak optreden van de jury zag ze de zege aan haar voorbij gaan. "En ik had echt heel graag willen winnen", zegt Vera. "Afgelopen zondag is mijn oom Jan Koedooder na 6 slopende weken overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding en juist deze koers is eigenlijk een thuiswedstrijd, omdat ik de eerste 27 jaar ben opgegroeid in Bovenkarspel. Dat ligt drie kilometer verderop. Oom Jan woonde ook in Bovenkarspel en ik wilde die bloemen voor hem winnen. Gelukkig kon ik er nog wel een tweede plaats uitslepen en daarmee toch bloemen verdienen."

De finale van de wedstrijd in Enkhuizen verliep erg vreemd. "Al vroeg in de koers reed ik solo weg uit een sterke kopgroep van negen en achter mij achtervolgde dit groepje van acht rensters mij voor lange tijd en kregen het gat niet dicht. Maar toen ik het peloton dubbelde gebeurde er wat vreemds. Waar het gebruikelijk is dat de jury in zo'n situatie ingrijpt, omdat de kopgroep ook maar zo'n vijftien seconden achter mij zat, gebeurde dat nu niet. Nadat ik het peloton voorbij reed, gingen zij ronden lang in mijn wiel zitten en moest ik wel gewoon alleen hard doorrijden."

Dat Vera zelf het werk moest doen was het probleem niet. Ze deed dat tijdens haar solo immers ook al. Doordat de jury het peloton echter gewoon liet begaan, ontstond een vorm van koersvervalsing. "Het gat van mij op de kopgroep was zo'n tien tot vijftien tellen, op dit zware rondje van 1200 meter een goede voorsprong. En doordat ik wel hard door moest rijden en het peloton in mijn wiel bleef, ging het peloton ook helemaal op een lint en zij vulden als het ware het gat. Daardoor kon de rest van de kopgroep plots vrij gemakkelijk het gat dichten. Ze hadden daarna nog wel moeite om voorin te komen en bij mij aan te sluiten. Maar drie ronden later sprintte het peloton af en waren we plots weer samen. En dat terwijl ik heel goed op weg was om solo richting de winst te rijden."

Nadat Vera en andere rensters uit de kopgroep door het sprintende peloton ook nog bijna ten val waren gekomen, ging in de finale Floortje Mackaij (Team Liv-Plantur) er vandoor. "Toen had ik het eerst, min of meer uit woede, alweer geprobeerd", vertelt Vera. "De rest reed het dicht, maar toen Floortje op kousenvoeten wegreed keek iedereen plots naar mij, terwijl ik de hele tijd al vooruit had gereden. Toen dacht ik echt even, 'wat gebeurt hier allemaal?' Floortje is echt een heel goede talentvolle renster en ik gun haar een zege ook zeker, maar ik kan niet tegen onrecht en de manier waarop deze zege mij nu min of meer door de jury werd ontnomen voelt niet fijn. Gelukkig kon ik in een ultieme poging nog wel wegrijden, om in ieder geval die tweede plaats veilig te stellen en de bloemen voor oom Jan winnen. Alle aanmoedigingen van vrienden, familie en bekenden langs de kant waren sowieso prachtig, bedankt daarvoor!"

00055 Enkhuizen 2
Podium met vlnr Vera, Floortje Mackaij (Liv-Plantur) en Nina Kessler (Lensworld-Zannatta).