Vera Koedooder-Nederlands kampioen puntenkoers

Vera Koedooder - Nieuws - 2014 - Nederlands kampioen puntenkoers

Default09.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2014 - Nederlands kampioen puntenkoers

Nederlands kampioen puntenkoers

00032 NK koppelkoers 2015 1Bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen is Vera maandagavond Nederlands kampioen geworden op de puntenkoers. Door liefst twee ronden voorsprong te pakken verzamelde Vera zoveel punten dat niemand haar van het goud kon houden. En dat terwijl ze eigenlijk helemaal niet van start wilde gaan. "Doordat ik de afgelopen drie weken last had van een luchtweginfectie was de voorbereiding gebrekkig", vertelt Vera. "Na vier keer kop en munt gooien, waar het vier keer goed uitpakte, was ik nog niet overtuigd. Vervolgens heb ik een uurtje los gefietst en toen min ouders gebeld om te zeggen dat ik niet zou rijden, maar mijn vader wist me toch te overtuigen."

Vera's vader gaf de doorslag. "Na een turbulent jaar met veel ziekenhuis bezoek bij mijn vader, ben ik toch maar gaan rijden als een goede training. Eerst de scratch en daarin had ik, zoals wel vaker, de tactiek de dood of de gladiolen. Ik ging in de eerste ronde direct in de aanval en wist maximaal een halve ronde voorsprong te pakken. Na twaalf ronden werd ik uiteindelijk teruggepakt en ik bolde uiteindelijk rond de tiende plaats over de streep, waarbij ik geen risico's meer heb genomen met het oog op de puntenkoers die anderhalf uur later al was. Leuk dat Amy (Pieters), na veel zilveren en bronzen medailles, eindelijk haar eerste Nederlandse titel won."

Puntenkoers
De titel kwam er voor Vera dus op de puntenkoers. "Ik ging er weer onbevangen in, met wel wederom het doel om er een mooie koers van te maken. De conditie en benen bleken een stuk beter dan verwacht. Het werd wederom een loodzware wedstrijd met veel aanvallen en ik wist op een zwaar moment weg te rijden. Daarbij kreeg ik de talentvolle Marit Raaijmakers mee en we wisten na lang rijden een ronde te pakken. Toen Roxane (Knetemann) op een ander zwaar moment ging en ik zag dat de rest van het veld stuk zat, ben ik er alleen naartoe gereden en na lang rijden wist ik wederom een ronde voorsprong te pakken!"

Met die twee ronden voorsprong verzamelde Vera zoveel punten, dat het voor de rest niet meer mogelijk bleek om haar te achterhalen. Vera kwam op een totaal van 50 punten. Knetemann werd tweede met 29 punten en Pieters ging met 26 punten nog net Raaijmakers voorbij en werd derde. "Het is heel gaaf om na mijn junioren WK titel puntenkoers in 2000, de NK junioren titel in 2001 en de NK vrouwen titel in 2008 nu weer een titel te winnen."

Koppelkoers
Ook een week geleden kwam Vera al in actie. Toen reed ze samen met Knetemann het NK koppelkoers. "Daar reed ik nog met een luchtweginfectie, keelpijn en verhoging. Dus gelukkig was de rest van het NK programma een week later. Roxane en ik waren evengoed tevreden met brons, nadat we in 2013 ook samen brons wonnen in Apeldoorn. Maar als we allebei topfit waren geweest, hadden we zeker meegedaan voor goud. Misschien volgend jaar?"

00032 NK koppelkoers 2015 2 00032 NK koppelkoers 2015 3
Foto's: Sportfoto.nl