Vera Koedooder-Kleur gegeven aan NK in Emmen

Vera Koedooder - Nieuws - 2014 - Kleur gegeven aan NK in Emmen

Default14.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2014 - Kleur gegeven aan NK in Emmen

Kleur gegeven aan NK in Emmen

00049 NK weg 2015De kater die Vera aan het NK tijdrijden overhield, heeft ze zaterdag vrij goed weg kunnen spoelen. Op de wegwedstrijd van het Nederlands kampioenschap heeft ze zich in Emmen één van de absolute smaakmaaksters getoond. Vera was de initiator achter een kopgroep van acht rensters die al na 2 ronden vrij vroeg in de wedstrijd wegreden uit het peloton. Zij bouwden een maximale voorsprong op van een kleine drie minuten, maar in de finale werd de groep na een ontsnapping van 90 kilometer gegrepen. Daarna ontstond een nieuwe groep van aanvankelijk tien koploopsters, waaruit Vera's teamgenote Annemiek van Vleuten uiteindelijk naar de derde plaats reed.

Samen met Annemiek en Iris Slappendel was Vera één van de drie rensters die namens Bigla aan de start stonden. Daarmee zaten ze in een lastige situatie ten opzichte van de grotere teams. "Als ploeg hebben we er het maximale uitgehaald", kijkt Vera na afloop terug. "Als er rensters van teams als Rabo-Liv, Liv-Plantur en Parkhotel mee zaten, moesten wij ook iemand in de kopgroep hebben. Zo liep het dus ook. Achteraf kan je zeggen dat wanneer ik niet mee had gezeten, ik met de goede benen die ik vandaag had, wellicht mee had kunnen doen om de titel. Maar dat is ook achteraf en met Annemiek op derde plaats hebben we nog een mooie medaille te pakken."

Kopgroep
Na al meerdere aanvallen, waarbij ook Vera zeer actief was, ontstond de kopgroep die lang vooruit zou rijden. "Daarin reden we eigenlijk met zeven meiden, aangezien één renster gewoon niet over kon nemen. Maar al vrij snel mochten Kyara Stijns van Liv-Plantur en Rozanne Slik vanwege teambelang niet meer meerijden, waardoor we met vijf meiden het werk deden. Vervolgens mochten ook de twee Rabo-Liv rensters niet veel meer doen van hun ploeg. Toen reden alleen Winanda Spoor, Nina Kessler en ik nog echt door, waarbij ik grotendeels de motor was. Op dit parcours, met zoveel wind die vrij ongunstig stond, weet je dat het dan moeilijk gaat worden."

Vera wist echter ook dat het voor Annemiek en Iris goed was dat ze lang op kop reed. "Dan konden zij zich langer sparen. Toen we werden gegrepen ging Annemiek ook direct in de aanval en later ook Iris. Nadat het nog een paar keer samen kwam, reed in de finale eerst een groepje met Annemiek weg en sprong Iris er naartoe. Met nog een ronde te gaan probeerde Chantal Blaak nog volle bak vanuit het peloton naar hen toe te rijden en ging ik mee. Ik zat in het wiel, we hadden een gaatje op het peloton en hadden het dicht kunnen rijden, maar ik voelde me teveel een springplank voor het peloton. Het was dus een goede keus om niet mee te rijden."

Goed gevoel
Op haar eigen NK keek Vera na afloop met een redelijk goed gevoel terug. "Ik had goede benen en wellicht ook de benen om te winnen. Had ik me gespaard, dan zat ik hoogst waarschijnlijk ook in die uiteindelijke kopgroep. Maar van de andere kant was de koers dan misschien ook heel anders voor ons gelopen en hadden we juist werk moeten doen in de achtervolging. Nu moest ik na mijn lange aanval even een ronde op adem komen en zat ik niet mee in die uiteindelijke kopgroep. Dit was een tactiek zoals we hem bedacht hadden. Voor mijzelf is die misschien niet goed uitgepakt, maar het levert het team nog wel een mooie medaille op."

Klik hier voor de uitslag van het NK in Emmen.