Vera Koedooder-Bergtrui beloning voor lange aanval in World Cu...

Vera Koedooder - Nieuws - 2014 - Bergtrui beloning voor lange aanval in World Cu...

Default03.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2014 - Bergtrui beloning voor lange aanval in World Cu...

Bergtrui beloning voor lange aanval in World Cup

00066 VargardaAfgelopen weekend werd in Zweden de volgende World Cup wedstrijd verreden, de Open de Suède Vargarda. Een dubbel programma was het zelfs, want op vrijdag stond een ploegentijdrit gepland en op zondag de reguliere rit in lijn over 132 kilometer. Vera liet zich er nadrukkelijk zien. "Na een natte 3-daagse Tour of Norway werd het ook een natte week in Zweden", kijkt ze terug. We verbleven na Noorwegen met de ploeg in Alingsas en alle trainingen die we deden waren nat. "Maar zowel in de ploegentijdrit, waar ik zoals verwacht heel veel en lange kopbeurten deed, als in de wegwedstrijd had ik goede benen." Het leverde Vera nog een mooi resultaat op. Ze greep de bergtrui van de UCI World Cup.

De bergtrui wist Vera via een lange aanval te bemachtigen. "Aangezien de regenachtige omstandigheden niet mijn specialiteit zijn besloot ik vroeg in de aanval te gaan in de wegwedstrijd. Bovendien speelt dat in de kaart van mijn ploeggenoten, zij hoeven dan niks te doen in het peloton. We zouden onze sprintster Lotta uitspelen voor als het een eventuele massasprint zou worden, maar zij had helaas de goede benen niet en last van een blessure. Uiteindelijk bleef ik met maar 1 ploeggenoot over in de finale. Al na een halve ronde reed ik bovenop de klim weg en sprong ik naar de Zweedse Malin Rydlund toe. Na enkele ronden kon ze helaas geen kopwerk meer doen, dus het voelde als een solo ontsnapping. Maar ik kon heel lang een hoog tempo blijven rijden en had niet verwacht dat we zo enorm lang vooruit zou blijven. Ik had verwacht dat er al veel eerder rensters naar ons toe zouden springen vanuit het peloton. Toen na 82 kilometer een groepje van zeven meiden aansloten had ik gehoopt dat even later een aantal goede rensters uit het peloton de jump zouden maken, maar onder aanvoering van Orica-AIS die de slag hadden gemist, sloot na ongeveer 115 kilometer een sterk uitgedund peloton helaas aan."

Dat was ook het moment dat de definitieve beslissing in de koers viel, waarbij Chantal Blaak van Team Specialized-Lululemon uiteindelijk de zege naar zich toetrok. "Anderhalve ronde voor het einde begon ik te ver van achteren aan het klimmetje. Ik kon geen maximale power meer geven, had inmiddels last van rug gekregen en belande zo uiteindelijk op de 31e plek. De bergtrui was natuurlijk wel een leuke beloning voor alle moeite."

In de World Cup ploegentijdrit over 42 kilometer reed Vera op vrijdag met haar Bigla Cycling team naar een mooie vijfde plaats. Specialized-Lululemon pakte de winst, voor Rabo-Liv en Boels-Dolmans.

Bekijk via onderstaande video de complete World Cup Zweden terug:De NOS maakte een samenvatting van de wedstrijd: