Vera Koedooder-Winst in de Profronde van Surhuisterveen!

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Winst in de Profronde van Surhuisterveen!

Default09.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Winst in de Profronde van Surhuisterveen!

Winst in de Profronde van Surhuisterveen!

Na een 2e plek vorig jaar, dit jaar winst in de Profronde van Surhuisterveen.

In het Friese plaatsje Surhuisterveen was ik in 2005 nog afgestapt omdat ik teveel pijn had in mijn linkerbeen vanwege een (toen nog niet bekende) blessure aan mijn linker bekkenslagader (erge vernauwing en knik). Toen was de Ronde van Surhuisterveen mijn laatste wedstrijd in het jaar 2005, waarin ik in november 2005 werd geopereerd aan mijn bekkenslagader. Na een 5e plek in 2007 (waar door teamwork en afstoppen een ploegmaatje won), en een 2e plek vorig jaar, pakte ik dit jaar dus de winst.
Ik voelde me goed, en gaf vanuit de start meteen gas. Al snel raakte ik met een groepje weg, maar dit was nog te vroeg en werd weer dichtgereden door het peloton. Daarna kwam ik met Roxane Knetemann voorop, maar het tempo lag veel te laag om weg te blijven en het was ook eigenlijk nog steeds te vroeg. Daarna reed ik wederom weg met Knetemann en Loes Gunnewijk, waarbij Knetemann het tempo niet hoog genoeg kon houden. Toen daardoor het peloton bijna weer bij ons aansloot besloten Gunnewijk en ik er een tandje bij te doen. Na een flinke versnelling bleef Knetemann evengoed nog een aantal ronden in ons wiel. Toen heb ik Gunnewijk even laten rijden, om er weer naartoe te springen nadat ik Knetemann had achtergelaten.
Zo kwamen Gunnewijk en ik samen op kop en konden we een mooi tempo aanhouden. Ondanks achtervolging-pogingen op kop van het peloton van o.a. de rensters van Hitec, Batavus en Ton van Bemmelen, reden we hard genoeg om een veilige voorsprong bij elkaar te rijden.
In de sprint ging ik vanuit de laatste bocht voor de finish van kop af aan, en kon het volhouden tot de meet. Gunnewijk werd dus 2e, Janneke Ensing (Hitec) won de sprint van het peloton voor de 3e plek.


Surhuisterveen voor Contador

4 augustus 2009 - Alberto Contador heeft dinsdagavond de Profronde van Surhuisterveen op zijn naam geschreven. Hij deed dit door in de finale weg te springen bij zijn medevluchter Lieuwe Westra, die op zijn beurt nipt Stef Clement voorbleef, op 15 meter achterstand van Contador. Op ruim 6 ronden voor het einde ontstond de beslissende kopgroep van 7 renners, met daarbij Contador, Westra, Clement, Maaskant, de Jongh, Renshaw en Terpstra. Westra reed in de finale weg met Contador, maar de Fries moest passen, waarna Contador solo naar de streep reed met Westra en Clement vlak achter hem. De sprint van het peloton werd gewonnen door Arjan Stroetinga, de marathonschaatser en wielrenner, die de Belg Staf Scheirlinckx voorbleef. Bauke Mollema maakte zijn rentree in het peloton in Surhuisterveen en werd 19e. Het was de eerste keer dat Mollema een profcriterium reed, aangezien hij vorig seizoen niet 1x een criterium had gereden.  Bij de vrouwen won eerder vandaag Vera Koedooder (Lotto) voor Loes Gunnewijk. (Foto en tekst Rudie Ottens)

Uitslag (top-20):

1. Vera Koedooder (Lotto-Belisol)
2. Loes Gunnewijk (Flexpoint)
3. Janneke Ensing (Hitec Products)
4. Anna v/d Breggen (Flexpoint)
5. Joukje Braam (People's Trust)
6. Eva Heijmans (Restore Cycling)
7. Eyelien Bekkering (Hitec Products)
8. Yvonne Baltus (Ton van Bemmelen Sports)
9. Elisabeth Braam (Batavus)
10.Judith Helmink (Ton van Bemmelen Sports)
11. Judith Jelsma (People's Trust)
12. Jessica Glasbergen (Merida Ladies)
13. Adriene Snijder (Batavus)
14. Danielle Bekkering (Hitec Products)
15. Marit Huisman (Leontien.nl)
16. Alike Haanstra (Merida Ladies)
17. Ingeborg Kreuze (People's Trust)
18. Josephine Groenveld (DSB Bank)
19. Roxane Knetemann (Ton van Bemmelen Sports)
20. Sissy van Alebeek (Ton van Bemmelen Sports)