Vera Koedooder-Update: Verslag Holland Ladies Tour

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Update: Verslag Holland Ladies Tour

Default07.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Update: Verslag Holland Ladies Tour

Update: Verslag Holland Ladies Tour

Afgelopen zondag was alweer de 6e en laatste etappe van de Profile Ladies Tour. Ik voelde die ochtend al aan mijn keel dat er iets niet goed zat, en hoopte dat het weer weg zou trekken. Maar een zware etappe in het Limburgse land werkt daar natuurlijk niet aan mee, en in de avond was het niet verbeterd. De volgende dag was het duidelijk dat ik een (verkoudheids)-virusje had opgelopen, want toen liep ik inmiddels snip-verkouden rond. Voelde me totaal niet fit, en was dan ook laks met het updaten van de site! Het is inmiddels donderdag, en bij deze toch nog even een verslagje van de Holland Ladies Tour. Verkoudheid is nog niet helemaal weg, maar voel me na wat rustige daagjes gelukkig alweer wat fitter.

01-09-2009. 1e etappe Nuenen-Gerwen
-> Zie ook mijn vorige nieuwsberichtje.
Ik startte, evenals vorig jaar, in het clubshirt van 'TWC Het Snelle Wiel' uit Bladel. Een gezellige club en goede begeleiding! Helaas reed mijn team Lotto-Belisol evenals vorig jaar geen Ladies Tour. Zij reden al de Franse etappekoersen Trophee d'Or en de Tour d'Ardeche in de week voor- en na de Ladies Tour. Het werd een beetje teveel van het goede, om dan ook nog in Nederland te starten. Ik zou in eerste instantie met mijn ploegmaatje Rochelle Gilmore starten bij Het Snelle Wiel, maar zij voelde zich helaas niet fit genoeg na de Trophee d'Or, en trok zich daarom terug.

Enfin, de week begon kwa weer niet al te best met de 1e etappe met start in het Brabantse Nuenen en de finish in het nabij gelegen Gerwen. Regen, wind en spekgladde weggetjes zorgden ervoor dat het opzich al een kwestie was van overleven en overeind blijven. Ik reed daarom veel op kop en zoveel mogelijk vooraan in het peloton. Lukte dat niet, dan achteraan om dan weer in een ruk naar voren te schuiven. Puur om de risico's te vermijden. Ik probeerde ook vaak weg te rijden met een groepje, maar de grotere ploegen dachten allemaal de 1e rit te kunnen winnen in een sprint, en hielden het bij elkaar. Toen ik op zo'n 30 km. voor de finish weer eens 'n keer een momentje zag om aan te vallen ben ik weer gegaan, en kwam alleen vooruit. Ik hoopte wat mensen mee te krijgen, want er stond onwijs veel wind. Dit gebeurde niet, dus dan maar alleen voor een etappe-winst gaan. Ik reed max. 1.05min. bij elkaar, maar toen de grotere ploegen DSB, Columbia, Cervelo en Nurnberger gingen achtervolgen, en er in de laatste ronde ook nog veel meer wind op kwam zetten (had Ik dit weer...), kun je niet verwachten dat je in je eentje stand houdt. Mijn vlucht zat er zo 5 km. voor de streep op. De sprintsters vochten het samen uit en Kirsten Wild (Cervelo) won. Ik zat in de laatste km. nog achter een valpartij, en toen daardoor een breuk in het peloton ontstond bolde ik als 56e uit in het eerste peloton.
--> Zie voor een filmpje vanuit de ploegleiderswagen bij het kopje Media op mijn site.

IMG_1817
Solo in de 1e etappe.

02-09-2009. 2e etappe / Schijndel
Een tijdrit over 13,3 km. in en rond Schijndel. Na mijn 30 km. solo/tijdrit van gisteren en het vele kopwerk in het peloton vanwege het slechte weer, maakten geen frisse benen! Ik merkte dit dan ook in de tijdrit, en de vele lastige bochtjes in het 2e deel waren ook niet bepaald mijn ding! Normaal gesproken had er waarschijnlijk een top-10 ingezeten, maar ik wist er ondanks een matige tijdrit van mezelf, toch nog een 16e plek uit te slepen, op slechts 10 sec. van de nummer 11. Niet echt ontevreden na gisteren. Ellen van Dijk won, voor haar Columbia-ploeggenote Villumsen en Marianne Vos (DSB). Wild behield nipt de leiderstrui.

IMG_2199 Photograph
Tijdrit in Schijndel.

03-09-2009. 3e etappe / Gieten
Evenals dinsdag, was het opnieuw een strijd tegen de elementen in de 110 km. lange etappe in -en rond het Drentse Gieten. Winderige wedstrijden vind ik altijd mooi, en deze liggen mij ook altijd goed. Maar vandaag was toch iets teveel van het goede! Het waaide zo onwijs hard, dat ik verschillende rensters de berm in zag vliegen, en een normale waaier kon je bijna niet opzetten. Soms had ik het gevoel dat ik weggeblazen zou worden ;-) Ook regende het weer vandaag. Regelmatig ook ontzettend hard, soms tegen hagel aan. Dit maakte de weggetjes ook weer gevaarlijk, en ik nam dan ook geen enkele risico's. Ik voelde me wederom goed vandaag, ik liet me alleen af en toe verassen, waardoor ik een aantal keer in de achtervolging moest op de voorste waaier, maar uiteindelijk finishte ik als 17e in de grote kopgroep van 26 rensters. Wild was weer de snelste. Ik stond 18e in het algemeen klassement na deze etappe.

04-09-2009. 4e etappe / Rijssen
Opnieuw regen vandaag! Mede hierdoor en door grind op het parcours, veel lekke banden (maar liefst 49(!) stuks is mij verteld, maar gelukkig bleef deze pech mij bespaard). Ik vond het rondje eerlijk gezegd niet veel aan. We reden 8 ronden (totaal ong. 125 km.) over een heel smal parours (opschuiven in het peloton was daardoor erg lastig), het ging een beetje op en af, en ging voornamelijk beschut door de bossen. Weinig mogelijkheden in ieder geval om een schifting te kunnen maken in het peloton. Al vonden de meeste rensters dit na de heftige etappe van gisteren niet erg volgens mij. Ik heb het nog een paar keer geprobeerd, maar het was al snel duidelijk dat het weer een massasprint zou gaan worden. Ik zat in de laatste halve ronde steeds bij de eerste 10. Gelukkig maar, want toen werd er wel even snoeihard gereden richting de finish, mede door een aantal aanvallen! Ik bolde zonder tijd-verlies in een eerste pelotonnetje van 38 rensters, als 24e over de finish. Wild won alweer haar 3e etappe, voor Teutenberg (Columbia) en de Goede (Nurnberger).

05-09-2009. 5e etappe / Nieuwegein
Vandaag kregen we een parcours van zo'n 109 km., met veel dijken (langs de Lek) voorgeschoteld. Een mooi parcours, met wederom veel wind. Ik voelde me weer goed, en zette me dan ook vanaf de start weer op kop, bleef bij de eerste 10, en had verwacht dat het na 3 km. op de Lekdijk overal zou gaan breken in het peloton (dit dacht ongeveer iedereen, waardoor het meteen hard ging de eerste kilometers!). Helaas gebeurde dit niet, maar toch bleef ik de hele wedstrijd maar vooraan zitten, omdat achter iedere weg zomaar de boel op de kant kan gaan. Er waren een aantal ontsnappingspogingen, maar deze werden allemaal geneutraliseerd. Het peloton brak even voor half koers ong., op een lastige klinkerweg schuin op de kant, in 2 stukken. Ik kon aanhaken bij het eerste deel. Er werd verder in de etappe door de grotere ploegen helaas weinig initiatief genomen, en we gingen uiteindelijk met zo'n 50 vrouwen richting de finish. Even leek Chantal Beltman nog voor een stunt te gaan zorgen door in haar laatste wedstrijd met een lange solo de etappe te pakken, maar op zo'n 3 km. voor het einde viel definitief het doek voor haar. Teutenberg (Columbia) won dit keer, voor Wild (Cervelo) en de Zweedse Johansson (Red Sun).

Photograph
Op kop op de Lekdijk.

06-09-2009. 6e etappe / Valkenburg-Cauberg
Vandaag was het dan eens zonnig! Wel zo prettig om de week mee af te sluiten. We reden 6 ronden met daarin de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg, totaal 113 km. Ik voelde me niet helemaal top, had last van mijn keel, maar het scheelde dat het de laatste etappe was, ik kon daarna gelukkig lekker herstellen! De wedstrijd begon rustig, en bleef lang op slot, totdat de klassementsrensters (waaronder Vos en Johansson) in het overgebleven peloton de 5e keer Cauberg (vlak voor de laatste ronde) werkelijk omhoog vlogen! Ik twijfelde de hele etappe al over mijn tactiek, maar aangezien ik als enige overgebleven renster van mijn Mix-team vooraan reed, besloot ik zo lang mogelijk te wachten, dit had ik vooraf al gepland met de teamleiding. Toen Vos en Johansson aangingen op de Cauberg kon ik niet mee, achter hen gingen nog zo'n 10 rensters in achtervolging, en ik zat daar weer een 100 mtr. achter. Ik kreeg het gaatje niet meer dicht in mijn eentje, en ook met een aantal andere geloste rensters lukte het helaas niet. Er kwam nog een grote groep van zo'n 20 rensters aangesloten, en daar reden we toen rustig de etappe mee uit. Achteraf had ik het anders aan moeten pakken en met een van de vroege vluchters mee moeten gaan, want deze kregen door het rustige tempo van de kanonnen in het peloton, een grote voorsprong, en de meesten hielden ook tot het einde stand van voren. Weer iets geleerd dus ;-) Emma Johansson (Red Sun) won heel knap deze laatste etappe, voor Marianne Vos, die een super sterk en tactisch gereden laatste etappe beloond zag met de eindzege in de Profile Ladies Tour. Kirsten Wild beperkte de schade op Vos en werd heel knap 2e, duidelijk in een super-vorm dus! Ina Teutenberg eindigde als 3e, voor Johansson en Gunnewijk. Vos won uiteraard ook het Jongerenklassement. Het Puntenklassement won Kirsten Wild, en het Tussensprint-klassement ging naar Suzanne de Goede.
Van de 140 gestartte rensters, wisten er uiteindelijk 77 de finish te halen op de Cauberg. Helaas lukte dit net niet bij Veronique, Linda en Imke van mijn mix-team, waar Kim en Annemarieke helaas al eerder in de week afvielen. Mijn 29e plek in de etappe en 22e plek in het eindklassement vielen wat tegen, maar had over het algemeen toch een goed gevoel over gehouden aan de Ladies Tour.

Naast dat ik een leuke week heb gehad met mijn tijdelijke ploeggenoten, wil ik bij deze nogmaals de begeleiding bedanken van mijn Broabantse mix-team Het Snelle Wiel!
Bart en Ellen; thanks voor alle support! Bram & Koen; super mechanic-werk! Patrick; zonder jou waren de beentjes waarschijnlijk een stuk minder geweest ;-) !

20090906-HLT-Valkenburg-466
Op de Cauberg.


Foto Cor Vos. Vlnr.; Ik, Vos, Knetemann, Wild

Links:
Uitslagen Holland Ladies Tour op Romers.nl
Holland Ladies Tour
Profile Ladies Tour
TWC Het Snelle Wiel