Vera Koedooder-Trainen onder heerlijke omstandigheden

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Trainen onder heerlijke omstandigheden

Default11.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Trainen onder heerlijke omstandigheden

Trainen onder heerlijke omstandigheden

Beste Born –gebruikers,

Ik schrijf hier nu mijn 2e column (maand feb.), wat ik uitstekend kan doen over mijn 2e trainingskamp wat werd gehouden in Zuid – Afrika (met de Nationale – Baanselectie).
Dit duurde van 11 t/m 22 februari in Houtbay (20 km. van Kaapstad), aan de kust van Zuid – Afrika!
Na een half weekje in januari op de baan in Büttgen (Duitsland) te hebben getraind (Baanselectie), en na deze 1,5 week trainingskamp in Zuid – Afrika, ben ik al goed in vorm. De Inspanningstesten wijzen uit dat mijn conditie weer een stuk beter is dan voorgaande jaren rond deze tijd.
In maart volgt (voor voorlopig) het laatste trainingskamp (1 week), dit keer met de Nationale – Wegselectie (Dames – 23 jr.). Dat gebeurt in Mallorca (hét bekende trainingsoord voor wielrenners). En dan kan het nieuwe seizoen voor ons weer beginnen!

Terwijl de Olympische Wintersporters in temperaturen rond het vriespunt streden, werkten wij aan onze basisconditie bij gemiddeld ongeveer 32 C.
Ik moet wel zeggen dat wij het troffen met het weer, en dan in dat opzicht dat het de koudste zomer sinds tijden was (!), maar prima om te trainen voor ons (warm genoeg)! We hadden op de langste dag (van ong. 6,5 uur training), ook de warmste dag. De temperatuur lag toen ongeveer rond de 35 a 36 C, was toch wel net even te warm. En dan te bedenken dat die temperaturen heel normaal zijn daar!
We hebben voornamelijk langs de kustgebieden getraind, waar de lange, stijle bergen wat minder waren in verhouding tot verder weg van de kust af.
Verderop, in het binnenland, zijn dan ook de Afrikaanse stammen, en de echte boesboes met wilde beesten. Daar zijn we niet gekomen.
Ik heb onderweg wel de getto’s gezien, “huizen” van karton en golfplaten. Met aan de andere kant van de straat dan weer de mooie huizen. Ook hadden we vaak prachtig uitzicht over de Atlantische –en Indische Oceaan, met de diepblauwe zee!!
Zo had je Chapman’s Peak, een reusachtig gebergte, waar je, als je over de stenen rand heen keek, ong. 100 mtr. beneden je de zee zag.
Die weg was ook afgesloten voor auto’s vanwege naar beneden gevallen rotsblokken. Een erg aantrekkelijke toeristenplaats ook.

Kaapstad lag ong. 20 km. van onze verblijfplaats af, en daar was het dan ook veel te druk om te trainen, dus heb er alleen met de auto gereden van –en naar het vliegveld. Ook reden we langs het enorme grote ziekenhuis in Kaapstad waar de eerste harttransplantatie plaatsvond, n.l. “De Groote Schuur”. Dat werd gedaan door dokter Barnard (vorig jaar overleden).
Maar zo leer je nog eens wat!!
Wat ook mooi was om te zien, waren de wijnstreken die daar heel erg bekend staan om voortreffelijke (rode) wijn! Daar fietsen we op een dag doorheen.
En toen ik thuis kwam stonden er ook een paar bij ons in de wijnnis; heerlijke rode “Heuveleind” wijn; En bovenaan de fles stond dan; “oesjaar ~2001~ droë rooi wyn”.
Onderaan stond o.a.;
“wyn van oorsprong weskaap”. “Verskeep deur van Riebeeck Kelders Wellington”.
Jan Riebeeck was weer de eerste man die Afrika ontdekt heeft! Normaal let je niet op zulke dingen.

En zo, naast dat we naar Robben eiland (Nelson Mandela’s gevangenisstraf) zijn geweest, hebben we een hoop van de Zuid – Afrikaanse cultuur kunnen zien / horen. Zowel op de fiets als ernaast.
Dat is altijd weer leuk van een trainingskamp buiten Europa vind ik, vandaar ook mijn verslag over een trainingskamp. Maar we hebben naast dat, natuurlijk heel erg veel en goed getraind!! En probeer ik dan nu weer een beetje te wennen aan het Nederlandse weer……..
De trainingen zullen wel een stuk moeilijker worden in het gure en koude weer. In Zuid – Afrika hebben we n.l. onder de goede omstandigheden ongeveer 1300 km. gereden (in 10 dagen is dat ongeveer 130 km. per dag!!), en dus ook heel veel trainingsuren gemaakt!!
Hopelijk werpt het straks in het seizoen zijn vruchten af...

Groetjes Vera Koedooder.