Vera Koedooder-Interview op Westfriesland Radio en Tacx Antares website

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Interview op Westfriesland Radio en Tacx Antares website

Default09.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Interview op Westfriesland Radio en Tacx Antares website

Interview op Westfriesland Radio en Tacx Antares website

Morgenmiddag zal ik weer te horen zijn op Westfriesland Radio. Om de paar weken ongeveer (behalve tijdens de zomerstop) bellen ze mij tijdens het programma Sporttotaal (tussen 16.00 en 17.00uur) op om bij te praten over het wielrennen. Het zal morgen waarschijnlijk gaan over mijn 3e, 4e en 5e plek tijdens de World Cup in Manchester vorige week. Luister dus op 103.9 fm. (ether) en 89.0 fm (kabel) of live via de website.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sinds afgelopen week is er een interview te lezen over Kirsten Wild en mij op de wesite van onze shirt-sponsor in de Bar-le-Duc Vrouwen 6-daagse van Amsterdam; Tacx.

Klik hier voor de link naar de website van Tacx

Vera Koedooder en Kirsten Wild oppermachtig in Amsterdam

Tacx-koppel wint Zesdaagse 2009

Door Edward Swier

AMSTERDAM – De één heeft een haast onuitputtelijke aanvalsdrift en uniek doorzettingsvermogen, de ander beschikt niet alleen over inhoud maar ook over een bijzonder sterk eindschot. Dat Vera Koedooder en Kirsten Wild op de baan dan ook een sterke combinatie vormen, bewees het koppel van 19 tot en met 24 oktober in de Zesdaagse van Amsterdam. Het door Tacx gesponsorde tweetal won de belangrijke baanwedstrijd met vier ronden voorsprong op de concurrentie. ,,En in januari in Rotterdam hopen we weer goed te zijn'', aldus Koedooder.

Kracht en souplesse

Koedooder maakte in Amsterdam indruk door haar kracht te koppelen aan souplesse. Het specifieke baanritme, waarbij de benen vele malen sneller rondgaan dan op de weg, vraagt ook speciale training. Op de Antares rollenbank van Tacx is de souplesse te verwerven. ,,Je moet je benen veel laten draaien. Dat kan op de rollenbank'', zegt Koedooder, die zich dit jaar via de wereldbekers voor het WK op de baan hoopt te plaatsen. Wild, die op de weg tot 's werelds beste sprintsters behoort, geeft haar wegcarrière voorrang.

Wild was vooraf aan de Zesdaagse in Amsterdam wel wat gespannen. Ze had vanwege ziekte af moeten zeggen voor het WK tijdrijden, reed sinds half september geen wedstrijden meer. ,,De eerste dagen merkte ik duidelijk dat anderen meer ritme hadden. En het is altijd wat moeilijk op de baan meteen de juiste cadans te vinden.'' Naarmate de Zesdaagse vorderde kwam het echter helemaal goed, mede dankzij de Antares. ,,Op de rollenbank kan je de hoge trapfrequentie die je op de baan nodig hebt, perfect trainen. Je krijgt het juiste gevoel. Echte trainingen binnen doe ik altijd op een vaste ergotrainer, ook van Tacx, maar zo tijdens de Zesdaagse zit ik vaak op de Antares. Ook tussen de onderdelen door, om los te fietsen of uit te trappen.'' Koedooder beaamt dat. ,,Zo'n week in Amsterdam gebruik je 'm heel veel. Bij het warmrijden, voor het in- en uitfietsen. Thuis gebruik ik 'm zo nu en dan als ik vanwege het slechte weer buiten een training dreig te moeten overslaan.''

Functionaliteit staat voorop

Koedooder en Wild, onlangs gekroond tot de eerste Nederlandse kampioenen op het voor vrouwen nog relatief nieuwe onderdeel koppelkoers, reden in Amsterdam zes dagen lang het hout uit de baan. Nu is het voor beiden tijd voor een korte pauze. Hoewel, Koedooder hoopt zich via de wereldbeker in Manchester in beeld te rijden voor het WK. ,,De Antares gaat dan ook mee. Tuurlijk. Het is echt een heel functioneel apparaat. Niet alleen omdat-ie zo licht is, maar ook omdat je 'm kan inschuiven. Hoe kleiner je 'm kunt vervoeren, hoe makkelijker het meeneemt. Dat de Antares er, ten opzichte van de rollenbank van vroeger, een stuk leuker uitziet, is meegenomen. Maar dat maakt mij eigenlijk niet zo veel uit. Een topsporter gaat vooral voor de functionaliteit van een apparaat.''