Vera Koedooder-Hard met heel het Hart

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Hard met heel het Hart

Default03.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Hard met heel het Hart

Hard met heel het Hart

Het hart & de hartslagmeter - het speelt bij het professionele wielrennen een hele grote rol.

Met heel het hart fietsen. Vol overgave. Met hart en ziel. Vol zijn van moraal. Moraal om veel, hard of gewoon hartstikke mooi of lekker te fietsen. Maar wel met het hart.

Genieten. Alleen om je heen kijken. Geen zere benen. Alleen de vogels, koeien, landerijen, het riet in de berm, de douw in de morgen of de mooie bloemenvelden. De tekenen van de wereld aanschouwen.

Afzien. Afzien vanwege de natuurlijke omstandigheden waar het hart altijd, en de fietser ook vaak mee te maken heeft.
Koude, regen, hitte, wind. Of de bergen, de afstand of juist de snelheid.
Het verstand op nul. Alleen een blik richting een ronddraaiend wiel voor je, met geregeld een terugwerpende blik richting het stuur. Op het stuur meekijkend hoe het hart weer meedoet.
Kijkend naar de meter hoe er verder gereden kan worden, of hoe het juist moet, of hoe je het juist wil.
Afzien. Jezelf hard maken en wennen aan het hoge tempo, de zware versnelling of diepe ademhaling gepaard met hoge hartslag.
Afzien. Hard vallen. Opstaan. En weer verder. Verder met het leggen van alle ziel en zaligheid van het hart in de sport.

Tegelijkertijd de benen een flinke prikkel geven die je de volgende keer hopelijk weer harder doen laten rijden. Dan ook weer tezamen met het hart.
Want die combinatie blijft. Altijd.
Het hart zal getraind moeten worden. Gewend raken aan de inspanningen op de fiets. Gewend raken aan de belasting. Al het zuurstof rond pompen door het lichaam. Verwerking van een conversatie, tempoversnelling of koud weer.
Noodzakelijk. Belangrijk. Heel belangrijk voor het lichaam dat zich anders niet voldoende goed meer kan voortbewegen.

Maar fietsen met heel het hart.
Dat doe ik. En met mij nog heel veel mensen & vooral ook de professionals van de Pro tour die een hart hebben voor deze sport. Een harde sport. Het zal wel moeten. Het is anders niet vol te houden zonder het hebben van een passie en een hart voor deze zware sport.
Wielrennen.
Een hart voor de sfeer, het gevoel, de beweging en het samenspel tussen mens, lichaam, ziel en hart.


Vera Koedooder, februari 2005