Vera Koedooder-Giro d'Italia als 50e beeindigd

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Giro d'Italia als 50e beeindigd

Default03.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Giro d'Italia als 50e beeindigd

Giro d'Italia als 50e beeindigd

Afgelopen maandag- avond ben ik weer thuisgekomen na de Giro d'Italia, oftewel de 'Giro donne'. Ik had weinig mogelijkheden in Italie, om mijn website tijdens deze etappekoers up-to-date te houden. Dus bij deze even een verslagje van 10 dagen koersen!

Vrijdag- middag de 3e juli rond 13u vloog ik naar Pisa. Mijn vriend Richard en een van zijn beste vrienden, Bas van Dalen, waren ook meegevlogen voor een weekendje vakantie en supporteren in Toscane. Vrijdag- avond ging de Giro meteen van start met een Proloog over 2,5 km. in Scarperia (Toscane). Er gingen ongeveer 132 rensters van start, een internationaal topveld met de beste ploegen en rensters v/d wereld. Van onze ploeg stonden we aan de start met Lizzie Armitstead, Rochelle Gilmore (Aus.), Emma Mackie (Aus.), Linn Torp (Noo.) en mijn persoon. De proloog begon voor mij goed, maar in de laatste, lastige bocht, verspeelde ik teveel tijd, en dat kostte mij zeker een top-30 klassering. Door de kostbare verloren seconden eindigde ik nu in de middenmoot als 62e. Ook was het niet optimaal dat ik pas voor de 2e keer op mijn tijdritfiets reed, deze was pas vlak voor de Giro binnengekomen. De Nederlandse Kirsten Wild (Cervelo) won, voor haar ploeggenote Kristin Armstrong en Deens kampioene Linda Villumsen.

Na deze opwarmer, stonden er 9 zware, hete etappes voor de boeg (alle dagen fietsten we in temperaturen van ong. 35-38 graden), van in totaal zo'n 900 km. Na enkele dagen in Toscane, waar we de eerste nachten in hetzelfde hotel verbleven, zakten we af naar de Adriatische kust. Vervolgens staken we over richting Napels, waar na 10 dagen de finish lag. De laatste 6 dagen zijn we ook telkens van hotel veranderd, en er werd na de etappes 'smiddags en 'savonds meestal nog een behoorlijk eind gereden in de auto opweg naar de volgende etappe-plaats. Dit maakte het soms extra vermoeiend. Er werd verteld dat deze Giro kwa route-schema / parcours de zwaarste van alle 20 voorgaande edities was! Nou, achteraf kan ik dat zeker beamen.. Iedere dag ging het veel omhoog, de ene dag wat minder dan de andere, maar klimmen van 1e categorie hebben we b.v. genoeg gezien. De 4e en de 9e etappe hadden een vlakke finish (welke ook werden gewonnen door de sprintsters Teutenberg van Team Columbia en Wild van het Cervelo team), alle andere etappes eindigden bergop. De prijzen en podiumplekken werden hoofdzakelijk verdeeld door de betere klimsters van de wereld, zoals de Duitse Arndt (zij viel helaas uit in de 8e etape door een val en een armbreuk), Pooley (Eng.), Abbott (USA), Worrack (Dui.), Bubnenkova (Rus.), Neben (USA, welke helaas ook uitviel door een lelijke val), Luperini (Ita.), Brandli (Zwi.), Pucinskaite (Lit.) enz. enz.

In onze ploeg hadden we succes met de Engelse wereldkampioene ploegachtervolging op de baan, Lizzie Armitstead. Zij wist na de 2e etappe (zware tijdrit over 15 km.) de jongerentrui (rensters -23) te veroveren, en stond dit de rest van de Giro niet meer af! Ze had voornamelijk 1 gevaarlijke Italiaanse concurrente, maar kon haar gelukkig de baas. Emma, Linn en ik konden Lizzie af en toe helpen door drinken te halen en haar naar voren te rijden, maar het meeste heeft ze toch echt zelf moeten doen, door op de lange klimmen met de voorsten mee te gaan. In het eindklassement werd ze 15e. Na een goede Tour de l'Aude (ook 10 dagen) in mei, liet ze nu wederom zien niet alleen hard op de baan te kunnen fietsen, maar ook met de beste klimsters mee te kunnen.

Voor mij was deze Giro een goede investering. Het was niet mijn parcours om voor korte uitslagen in etappes te gaan, maar wat ik kon doen voor ploegmaatjes heb ik gedaan, en verder ben ik er hopelijk sterker uitgekomen. En ondanks dat het enorm zwaar was, vond ik het leuk om de Giro eens te rijden. Ik had een keer eerder 10 dagen achter elkaar in het zadel gezeten (vorig jaar Tour de l' Aude) en in de maand daarna was ik in een supervorm! Laten we dus hopen dat hetzelfde gebeurt, en dat ik vanaf eind juli, in augustus kan knallen!