Vera Koedooder-Gezondheid

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Gezondheid

Default06.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Gezondheid

Gezondheid

Ja, ik weet het nu echt zeker. 
Gezondheid is het belangrijkste in het leven.
Zonder een goede gezondheid kom je toch echt niet zo ver met wat je wil bereiken (als anders het geval zou zijn) en worden er, zonder dat je het wil, (ineens) best veel beperkingen in je leven opgelegd!!

Ik was ook weer eens aan de beurt…Alsof ik mentaal en fysiek nog niet genoeg negatieve beslommeringen heb gehad de laatste maanden…maar goed..
Te beginnen met van november t/m nu last van een verkeerde, verstoorde hormoonhuishouding, stofwisseling en schildklier. Dat probeer ik nu weer op regel te brengen met goede middelen, en ik functioneer er nog wel aardig goed bij verder, gelukkig!
Toen nog even 2 verstandskiezen eruit gehaald vorige week. Ik dacht dat de gevolgen wel mee gingen vallen, maar dat viel tegen en daar werd ik ook weer een dag of 4 niet lekker van. Geen rekening mee gehouden. Koorts, griep en een aandoening aan de luchtwegen waren het gevolg, waar ik nog niet helemaal vanaf ben..
En een sporter is al zo kwetsbaar! Elke dag trainen is er één.
Maar dat is nog maar een randzaak want gezond worden verdrijft alles, en komt even (ongewild) op nummer 1 in je leven te staan voordat je kwalitatief verder met je leven kan..

Wat mijn ervaring en gedachten op de momenten van gezondheidsproblemen was, was het besef dat je weer weet hoe lekker en waardevol het eigenlijk is als je helemaal compleet, van top tot teen, geen ongemakken aan je lichaam ondervind!
Je oren, ogen, neus, mond, nek, schildklier, keel, armen, handen, buik, darmen, benen, voeten, botten, spieren en ga zo maar door!
Er zal iets niet kloppen en je hele lichaam kan totaal uit balans zijn!
Je hebt b.v. alleen een koorts of verhoging, maar je voelt je meteen in je hele lichaam niet “happy”! Of een hoofdpijn, spierpijn, kiespijn of ander ongemak kan een hoop leuke dingen verstoren!
Dat ene feestje waar je naartoe zou gaan is niet verstandig om heen te gaan, dat etentje met je vrienden kan niet meer, die trainingen en wedstrijden die je gepland had lopen in de soep…en al die andere dingen waar je in het leven mee bezig houdt, krijgt (ineens) een andere wending of moet aangepast worden. Door de gezondheid…

Mensen hebben het wel eens over het vervelende, slechte weer, de niet snel genoeg rijdende auto voor hun in het verkeer, de lelijke broek van Piet of de harde blaffende hond van de buren..
Tja…
Nu is er natuurlijk ook nog gezond zijn, of gezond zijn….
Of je hebt een flinke verkoudheid en zere keel opgelopen, of, in een erg geval, je hebt kanker! Dan zou ik zeggen, met die verkoudheid ben ik een gezond mens. Evengoed, het blijft het allerbelangrijkste in je leven…
Want nu hangt aan de gezondheid ook nog weer een mentaal en psychologisch deel aan vast….Dat lijkt me leuk om de volgende keer eens kort mijn gedachten over te laten gaan….als ik dan nog steeds gezond ben, zal ik daar ook zeker toe in staat zijn!

De (gezonde) geest wil vaak wel, maar zonder een gezonde fysiek lichaam kan de mentale wil nog zo groot zijn, dan houdt het toch op!
En dan merk je toch weer dat de fysieke gezondheid zo enorm belangrijk is!

Vera Koedooder, maart 2004