Vera Koedooder-Crash in World Cup Ronde van Drenthe

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Crash in World Cup Ronde van Drenthe

Default01.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Crash in World Cup Ronde van Drenthe

Crash in World Cup Ronde van Drenthe

Na ongeveer 36 km. wedstrijd zat de World Cup Ronde van Drenthe erop voor mij door een harde valpartij op 4 km. voor de eerste kasseienstrook.

Het is altijd dringen geblazen voor de eerste belangrijke hindernissen in Drenthe.
In de Wereldbeker Ronde van Drenthe waren deze hindernissen na 10 km. de VAM-berg, na 40km. een eerste kasseienstrook, na 52 km. een 2e strook kasseien, na 63 km. een 3e strook kasseien, op 89 km. weer de VAM-berg helling en na 123 km. een laatste keer VAM-berg en op 140 km. de finish in Hoogeveen.

Mijn taak was vanaf de start zo veel mogelijk voorin rijden en vooral voorin de eerste kasseien opdraaien met zoveel mogelijk ploegmaatjes. Ik voelde me goed, en mijn nieuwe Pinarello Prince wedstrijdfiets die ik zondag voor het eerst had getest reed ook erg goed!
Hij moet helaas al met minder dan 100 km. op de teller gerepareed worden...

Mijn taak lukte goed, ik had nog 3 x tevergeefs gedemarreerd, maar reed verder constant bij de eerste 20 in koers. Toen ik met bijna de gehele ploeg bij de eerste 30 rensters richting de eerste kasseienstrook denderde met hoge snelheid, ging het 4 km. daarvoor mis. In een flauwe bocht naar rechts over een vieze, slecht liggende weg met klinkers weken de rensters voor me naar links uit. Ik moest ook mee naar links sturen, en zonder dat ik het optijd zag lag er ineens zand op de weg in de buitenbocht. Ik voelde nog een paar richeltjes in de weg, want probeerde waarschijnlijk nog in een flits te corrigeren, maar toen schoot mijn fiets al onder mij vandaan. Ik weet niet wie, maar tijdens en na mijn val kwamen er nog een aantal rensters bovenop mij terecht. Ik sprong z.s.m. weer op de fiets, wilde aanzetten, maar de ketting lag eraf, en het stuur en de rest van de fiets was helaas niet meer begaanbaar. Toen ik vervolgens overal bloed zag en een diep gat in mijn rechter-elleboog, wist ik dat de koers erop zat.
Erg zonde, want ik voelde me goed. Na de Drentse 8 van Dwingeloo (140 km.) op vrijdag was ik afgelopen zaterdag in de Eurocup Ronde van Drenthe i.s.m. mijn trainer, voortijdig afgestapt (na ong. 75 km.) om met de Wereldbeker in orde te zijn.

Een minuut of 30 na mijn val zat ik in het ziekenhuis in Hoogeveen, waar ik gelukkig snel werd geholpen. Schaafwonden op mijn elleboog, rechter-knie en scheenbeen werden schoongeschrobd, en het gat in mijn elleboog was gelukkig net niet diep genoeg voor complicaties. Na een pijnlijke schoonmaaksessie, kwam ik er met 5 hechtingen en een tetanus prik vanaf. Ook zal ik een week preventief antibiotica moeten slikken om infecties te voorkomen.
De foto's in het ziekenhuis in Hoorn wezen gelukkig aan dat het zwaar gekneusd is, ipv scheurtjes of breuken! Verder voel ik spieren en plekken waarvan ik niet wist dat ze bestonden ;-) Veel kneuzingen, bloeduitstortingen en stijvigheid op veel verschillende plekken is behoorlijk vervelend, maar ik moet blij zijn dat het erger had kunnen aflopen.
Vallen hoort er ook bij, maar als het gebeurd is het natuurlijk nooit een pretje...

Het goede nieuws op 2e paasdag was dat de gehele ploeg een hele sterke wedstrijd had gereden en dat ploeggenootje Grace Verbeke in de uiteindelijke kopgroep van 6 naar een 5e plaats sprintte! De Zweedse Emma Johansson won de wedstrijd en nam meteen ook de leiding in de World Cup over van Marianne Vos.

Ik zal mijn herstel nu van dag tot dag moeten bekijken. En zodra dat het kan, op de Tacx hometrainer kruipen om weer een beetje de boel op gang te slingeren. Het hangt van de schaafwonden op knie en been af, en vooral hoe snel mijn gekneusde rechter-arm weer een beetje belastbaar is.
De eerste Topcompetitie-wedstrijd 'Ronde van Gelderland' van a.s. zaterdag zal ik aan me voorbij moeten laten gaan. Maar hopelijk zit ik begin volgende week weer op mijn wegfiets en ben ik weer in orde voor de 2e Topcompetitie- wedstrijd 'Omloop van Borsele' volgende week!