Vera Koedooder-Baanprogramma op de schop in Londen 2012...

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Baanprogramma op de schop in Londen 2012...

Default09.jpg

Vera Koedooder - Nieuws - 2009 - Baanprogramma op de schop in Londen 2012...

Baanprogramma op de schop in Londen 2012...

Gisteren is officieel bekend geworden dat de achtervolging en puntenkoers niet meer zal worden verreden op de Olympische Spelen in Londen 2012, wat betreft de vrouwen. Hier krijgen we de ploegachtervolging en het omnium (bestaande uit 5 of 6 verschillende baanonderdelen) voor terug. Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het dan toch zeker.

Men wil de mannen en vrouwen een gelijk aantal wieler-onderdelen geven op de O.S., en dat is ook een hele goede stap vind ik. Maar door op de baan eigenlijk maar 1 duuronderdeel te hebben en 4 sprintonderdelen, vind ik onbegrijpelijk. Men wil de baansport aantrekkelijker, sneller en duidelijker krijgen. Sprint, keirin, teamsprint en omnium zijn in feite allemaal sprintonderdelen. Want in het omnium zal voor de vrouwen hoogstwaarschijnlijk een 200 mtr. vliegend, 500 mtr. tijdrit, 2 km. achtervolging en een korte scratchrace zitten. Alleen de 2 km. achtervolging en de korte puntenkoers zijn meer in het voordeel van een duurrenster.
Wat blijft er dan voor de duurrenners/sters nog over op de O.S.; de ploegachtervolging. Het is heel erg jammer dat de puntenkoers en achtervolging voor zowel de mannen als voor de vrouwen niet konden worden behouden. Er wordt op deze manier een hoop historie weggehaald. De achtervolging en puntenkoers zijn in mijn ogen ook heel spannende onderdelen, en met de huidige technieken van t.v. en internet met de live-tussenstanden en tijden, ook heel duidelijk te volgen. De bobo's vonden waarschijnlijk van niet, en ondanks een heleboel protesten vanuit de wielerwereld hebben ze de plannen toch doorgezet. Ik hoop dat dit alles geen ondergang voor de baansport zal gaan worden.

Maar het is nu eenmaal zo. Dus we weten de komende tijd in ieder geval wat ons te doen staat!

london2012

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IOC past programma Londen 2012 aan
10 december 2009
LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité heeft donderdag besloten voor Londen 2012 bij baanwielrennen en tennis het programma aan te passen. Tennis wordt uitgebreid met het gemengd dubbel. Bij het fietsen krijgen de vrouwen meer, en de mannen minder disciplines.

Bij het wielrennen wil het IOC het aantal vrouwlijke deelnemers vergroten. De verdeling in baandisciplines was 7-3 in het voordeel van de mannen. Dat wordt nu 5-5.

Bij de mannen verdwijnen individuele achtervolging, puntenkoers en koppelkoers. Nieuw is het omnium. Bij de vrouwen komen de individuele achtervolging en de puntenkoers niet meer in het programma voor. Op het laatste onderdeel won Marianne Vos goud in Peking 2008.

Nieuw bij de vrouwen zijn teamsprint, keirin, ploegachtervolging en omnium. Op de teamsprint behoren Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis tot de wereldtop.

Eerder besloot het IOC al het vrouwenboksen voor de Olympische Spelen van Londen aan het schema toe te voegen. Honkbal en softbal verdwijnen. Voor 2016 (Rio de Janeiro) keren na lange afwezigheid golf en rugby terug.
Bron; Sport.nl